Energie vergelijken

Sinds 2004 is de energiemarkt vrijgegeven en mogen energieleveranciers zelf de prijzen bepalen die ze rekenen voor de prijzen van gas en Elektra. Dit is gunstig voor de consument die de verschillende energiebonnen vergelijken, omdat er een grote concurrentiestrijd ieder jaar gaande is onder de vele leverancier die Nederland telt.

Lukt het met de prijzen niet meer dan wordt er wel gestrooid met enorme welkomstkortingen om zo de goedkoopste leverancier te worden.

Maar waar moet je allemaal op letten en zijn er valkuilen die energieleveranciers gebruiken om je als klant binnen te halen?

Lees onze pagina en betaal écht de minste kosten op jaarbasis voor het verbruik van energie en gas.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Overstappen van energieleverancier

Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je in korte tijd veel besparen op je vaste kosten. Energieleveranciers zijn flink aan de weg aan het timmeren om nieuwe klanten te werven, om hoger in de vergelijkingssites te komen bieden ze hoge kortingen aan of een welkomstpremie. Deze kortingen gelden alleen bij nieuwe klanten, waardoor je het meest profiteert als je jaarlijks een nieuw contract afsluit.

Overstappen van energieleverancier

Je denkt natuurlijk waarom zou ik energie vergelijken als ik goed zit bij mijn huidige leverancier, nooit problemen met de levering en de service is goed.

Heel simpel, waarschijnlijk als je al jaren bij dezelfde leverancier zit dan betaal je veel meer voor je energie. Hoe dit komt?

Als je contract is afgelopen dan gaat deze automatisch over in een contract voor variabele tarieven, hierdoor betaal je meer als iemand met een contract voor bepaalde tijd.

Ieder jaar weer kun je energie vergelijken en eventueel overstappen om het minst te betalen voor je gas en energie.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Onafhankelijke energievergelijker

Hoe werkt energie vergelijken eigenlijk en moet je alle leveranciers dan met elkaar vergelijken? Nee, op een energievergelijking site staan alle leveranciers. Je hoeft dus niet zelf alle leveranciers te zoeken en te kijken welke voor jou de goedkoopste is. Je vult op de vergelijker aan aantal gegevens in. Belangrijk zijn om je verbruik en je postcode in te vullen, op basis van deze gegevens krijg je te zien welke energieleverancier in jouw regio het voordeligste is.

Met de vergelijkingstool is het ook mogelijk om de verschillende kortingsacties te bekijken die de leveranciers aanbieden. Een grote welkomstkorting kan ervoor zorgen dat je op jaarbasis nog minder betaald. Ook kun je de keuze maken tussen een variabel of vast tarief, of veranderen van tarief.

Zonnepanelen

Het meest gekozen middel zijn zonnepanelen om duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen worden steeds populairder onder consumenten, de komende jaren worden zonnepanelen de standaard voor het opwekken van groene energie.

Licht wordt omgezet in elektriciteit waardoor je geld bespaart en bijdraagt aan een beter milieu. Ook kan door middel van een zonneboiler licht omgezet worden in warmte voor water en/of verwarming.

Windenergie

Om wind om te zetten in energie wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van windturbines. Door de wind draaien de wieken waardoor de generator wordt aangedreven. Vervolgens zet de generator dit om in duurzame energie. Voor de consument is deze manier van energie opwekken niet zo populair. Een windturbine in je tuin is niet echt een sierraad voor het oog.

Biomassa

Biomassa bestaat uit GFT afval, hout en graan. Door verbranding, vergisting of vergassen ontstaat er een gas dat ingezet wordt voor de productie van groen gas. 60% van de duurzame energie in Nederland wordt geproduceerd met biomassa.

Waterkracht

De wereld bestaat uit 2/3 water, met deze veelvoorkomende grondstof kun je ook energie opwekken. Door behulp van waterturbines wordt de waterkracht die er ontstaat door hoogteverschillen in het landschap omgezet in duurzame energie.

Omdat Nederland niet veel landschapverschillen heeft wordt er niet veel gebruik gemaakt van deze vorm voor het opwekken van duurzame energie.

Duurzame energie

Steeds meer consumenten stappen over op het gebruik van duurzame energie. Op dit moment is 12% van alle energie die opgewekt word duurzaam, dit percentage moet volgens de overheid in de toekomst vele malen hoger worden.

Er wordt nog te veel energie opgewekt met fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen belasten het milieu en raken op een gegeven moment op.

Consumenten willen ook hun steentje bijdragen aan een beter milieu en kiezen steeds vaker voor groene stroom.

 

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten

Energie besparen

Iedereen wil natuurlijk zo weinig mogelijk betalen voor zijn energierekening. Een goede manier om dit te kunnen doen is door energie te besparen.

Zonder te investeren kun je eenvoudig besparen op een hoop punten, hoe doe je de was, hoe douche je, moet de verwarming zo hoog staan? Kleine dingen die je kunt doen zijn samen een grote besparing op je energierekening.

Stroom is duur, het is daarom verstandig om zuinig om te springen met energie.

Onbewust wordt er in Nederland iedere dag een hoop energie verspild wat niet nodig is.

Goedkope energie

Het is zeer eenvoudig om met een energievergelijker de goedkoopste energieleverancier te vinden. Het enige wat je in hoeft te vullen is je postcode en huisnummer en je verbruik.

Weet je het verbruik niet of heb je de jaarrekening niet meer dan kun je dit ook schatten. Maar het is beter om bij je energieleverancier dit te vragen, zo heb je nooit verrassingen achteraf als je verbruik niet klopt.

Na het invullen van je gegevens zie je direct een overzicht van de goedkoopste leveranciers, gesorteerd op prijs. Ook de details van iedere leverancier zijn eenvoudig in te zien, zo kun je snel zien welke deal het voordeligste is in jou regio.

Energie aanbiedingen

Het loont altijd om de energieprijzen regelmatig te vergelijken, aanbiedingen van energieleveranciers worden namelijk het hele jaar door gegeven. Jaarlijks maken heel veel mensen er gebruik van en stappen over naar een andere energieleverancier.

Veel huishoudens besparen ieder jaar honderden euro’s door energie te vergelijken met elkaar. De meeste winst wordt geboekt bij de hoge welkomstkortingen die er worden gegeven, deze drukken de maandlasten omlaag zodat je aan het einde van het jaar goedkoop uit bent.

Maar zoals bij bijna alle aanbiedingen zijn er wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je meestal een bepaalde periode bij een energieleverancier blijven. Ga je tussentijds toch naar een andere leverancier dan krijg je te maken met een opzegboete. Sommige leveranciers die je graag als klant willen hebben betalen deze boete voor je, informeer hier naar anders betaal je nog te veel voor je energierekening. Ook wordt er veel gespeeld met vaste en variabele tarieven, ook hierop moet je goed letten als je overstapt van energieleverancier.