Energieleveranciers vergelijken

Als je denkt aan energieleveranciers vergelijken denk je vast aan een berg werk wat heel veel tijd en moeite gaat kosten, bovendien heb je dan voor jezelf nog niet de zekerheid of je wel de voordeligste energieleverancier gevonden hebt.

Met een energievergelijker heb je al deze zorgen niet, binnen een aantal minuten weet je welke de voordeligste energieleverancier is.

Maar dan heb je ook echt de voordeligste in jouw regio. Iedere maand bespaar je op de kosten voor gas en energie.

Hoe werkt nu precies een energievergelijker en kan ik ieder gewenst moment overstappen naar een andere goedkopere leverancier?

Energie besparen

Door zelf energie op te wekken bespaar je flink op je energierekening en je draagt tegelijkertijd bij aan een beter milieu.

Je kunt zelf energie opwekken met zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Steeds meer mensen maken hier gebruik van en besparen tot 50% op hun energierekening.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Gas en elektra vergelijken

Hoe vergelijk je nu de prijs van gas om te weten te komen bij welke energieleverancier je het goedkoopste uit bent.

Op de energievergelijker vul je de postcode in en de hoeveelheid stroom/gas die je per jaar verbruikt. Weet je het jaarverbruik niet dan kun je het aantal personen in je huishouden eenvoudig aangeven.

Vervolgens berekent de energievergelijker welke energieleverancier het voordeligst is. De aanbieder met de goedkoopste tarieven staat bovenaan in het overzicht.

Met behulp van de filters kun je voorkeuren aangeven zoals vaste of variabele tarieven, duurzaamheid en de lengte van je contract. Bij de details van elk product kun je onder andere leveranciersgegevens, productinformatie, kostenberekeningen en ervaren bekijken. Zo heb je een goed beeld van je eventuele nieuwe energieleverancier.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Heb je een keuze gemaakt dan hoef je alleen nog maar je eigen aan te melden. Door het invullen van het formulier en het daarna te verzenden wordt je energie overstap geregeld. Na ontvangst van de bevestiging heb je 14 dagen bedenktijd, binnen deze tijd mag je de overeenkomst zonder opgaaf van reden ontbinden. Gemiddeld is je aanvraag binnen 6 weken afgehandeld.

In de meeste gevallen hoef je zelf niet het huidige contract op te zeggen, dit doet de nieuwe energieleverancier voor je. Zonder één moment zonder energie of gas te zitten maak je de overstap naar je nieuwe leverancier.

Duurzame energie

De populairste manier om zelf energie op te wekken is door middel van zonnepanelen. Op ruim een half miljoen huizen liggen ze tegenwoordig. Afgelopen jaren zijn de panelen sterk in prijs gedaald.

Een set van tien zonnepanelen kost inclusief omvormer, btw en installatie ongeveer €4400. De btw mag je terugvragen van de belastingsdienst wat €750 besparing betekent. Zonnepanelen hebben een rendement dat gelijk staat met 6% spaarrente.

Hierdoor zijn ze niet alleen een goede investering maar ook nog eens goed voor het klimaat.

Maar wat leveren tien zonnepanelen op? Tien zonnepanelen leveren jaarlijks 2360 kWh stroom.

Zou je dit moeten betalen bij een energiebedrijf dan betaal je ongeveer €470. Met de zonnepanelen bespaar je dit bedrag jaar na jaar uit, want zonnepanelen leveren ieder jaar de gratis stroom.

Minder stroom opwekken dan gebruiken

Er wordt aangeraden om 75% van je verbruik zelf op te wekken, zodat je minder opwekt dan je verbruikt. Voor de stroom die je meer opwekt dan je verbruikt krijg je een terugleververgoeding, deze vergoeding is lager dan de prijs die je moet betalen voor stroom die je afneemt bij je energieleverancier.

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom per jaar, een systeem van 11 zonnepanelen moet in dit geval voldoende zijn. Dit levert 2475 kWh aan stroom per jaar op.

Wie een eigen dak heeft kan hier zonnepanelen op plaatsen. Woon je in een appartementencomplex dan kun je met de Vereniging van Eigenaren zonnepanelen plaatsen.

Met een stroomverdeler kan de VVE de maximale financiële opbrengst uit de zonnepanelen halen.

Zonnecollector of zonneboiler

Een zonneboiler of zonnecollector gebruikt zonne-energie voor warm water. Daarnaast is er ook een zonneboilercombi die warm water levert en ook je huis verwarmt. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Bij het gebruik van een zonneboiler komt er geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op in tegenstelling tot gas.

Met een zonneboiler kun je water opslaan en opwarmen door middel van zonne-energie. Dit water is te gebruiken voor de douche, de vaatwasser of de verwarming. Naast een lager energieverbruik verminder je ook de CO2 uitstoot die anders was nodig geweest voor het opwarmen van water.

Windenergie

Zelf energie opwekken kan ook met een windmolen in je tuin of op het dak van je woning. Het voordeel van een windmolen is dat die 24 uur per dag stroom produceert zolang het voldoende waait. Nadeel zijn de hoge aanschafkosten en de onderhoudskosten. Daarnaast maken windmolens veel geluid en zijn ze niet erg diervriendelijk voor vogels.

Wil je windenergie toch stimuleren gebruik dan groene stroom bij een leverancier die windstroom levert. Wil je exact weten hoe energieleveranciers scoren op duurzaamheid gebruik dan de vergelijker. Je kunt zelf investeren in duurzaamheid of je aansluiten bij een energieleverancier die stroom en gas duurzaam opwekt.

Warmtepomp

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort motor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp gebruikt stroom waardoor je stroomverbruik toe zal nemen. Daar tegenover staat wel dat je heel weinig of geen gas meer verbruikt. Gebruik je een hybride waterpomp dan daalt je CO2 uitstoot met bijna 50%. Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Het is een duurzaam alternatief voor een CV ketel op gas.

Energie besparen

Nog een manier om minder CO2 uit te stoten is het besparen op energie. Hoe minder energie je verbruikt hoe minder CO2 er wordt uitgestoten. Verlichting zorgt voor ongeveer 13% van je stroomverbruik in huis. Met ledlampen kun je daar flink op besparen, ze besparen 85% meer dan gloeilampen en 75% meer dan halogeenlampen. Daarom is halogeen en gloeilampen vervangen voor ledlampen een goed idee om energie te besparen. Zelfs al werken de lampen nog goed is de investering lonend en bespaart het je ook geld op de maandelijkse energierekening.