Energievergelijker

Je kunt heel eenvoudig energieprijzen van de verschillende leveranciers vergelijken op internet. Vind je dat je teveel betaalt, gebruik dan de energievergelijker om te kijken of je een voordeligere leverancier kunt vinden.

Wil je daarna overstappen om geld te besparen dan is dit direct te regelen, mis je niet vast zit aan een contract die nog langer doorloopt. Maar waar bestaat een energienota eigenlijk allemaal uit, je hebt vast gehoord van de vele termen of hebt deze zien staan op je rekening.

Ook elektra en gasmeters bestaan uit verschillende soorten. Alle termijn gaan we op deze pagina voor je uitleggen wat ze inhouden.

De slimme meter

Kleine bedrijven en consumenten krijgen het aankomend jaar in plaats van hun bestaande meter een zogenaamde slimme meter. Deze meter is digitaal en registreert je gas en elektriciteitsverbruik.

Zes keer per jaar worden de standen automatisch doorgegeven aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze standen door aan de energieleveranciers. De planning is dat iedereen uiterlijk eind 2020 een slimme meter heeft.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Waarom een slimme meter?

  • beter inzicht in je energieverbruik
  • meterstanden worden automatisch doorgegeven
  • energie terugleveren zonder extra meter
    nauwkeurige energienota, geen schattingen meer
  • netwerk blijft beter in balans

De netbeheerder plaatst de slimme meter bij je thuis. Als de meter aanstaat hoef je dus zelf geen meterstanden meer door te geven aan je energiebedrijf.

Foutief doorgegeven meterstanden komen hierdoor niet meer voor. Ook het overstappen naar een andere leverancier wordt hierdoor eenvoudiger.

Iedere twee maanden ontvang je een overzicht met de verbruikersgegevens, de meter mag niet vaker worden uitgelezen. Tenzij je daar toestemming voor geeft.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Laat je de slimme meter uitstaan dan kan de netbeheerder de standen niet uitlezen van je verbruik. Wanneer je overstapt of voor de jaarrekening moet je zelf de standen doorgeven. Je ontvangt geen tweemaandelijks overzicht van je verbruikersgegevens. Je kunt de slimme meter altijd aan laten zetten, wel kan de netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengen.

Je mag de slimme meter weigeren zodat je de oude gas en elektriciteit meter behoud. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de standen van je meters bij de jaarafrekening.

Vaste of variabele tarieven voor energie

Bij het afsluiten van een contract kun je kiezen voor een contract met vaste prijzen of variabele prijzen. Bij vaste prijzen staan de prijzen gedurende je contract vast, bij variabele prijzen variëren de prijzen tijdens de looptijd van je contract.

De prijzen kunnen dan stijgen of dalen, een energieleverancier stelt twee keer per jaar de energieprijzen bij.

Daardoor kun je bij een variabel contract meer of minder gaan betalen. Bij een vast contract heb je altijd de zekerheid wat je betaalt tijdens je contract.

Enig nadeel is dat als de prijzen dalen je daarvan niet profiteert, voordeel is als de prijzen stijgen blijf je gewoon het vastgestelde tarief betalen.

Wat betekent grijze energie?

 

Grijze energie is energie die is opgewekt door middel van fossiele brandstoffen. Nadelen van fossiele brandstoffen zijn dat ze op kunnen raken en slecht zijn voor het milieu.

 

Daarom wordt grijze energie ook wel “niet duurzame energie “genoemd. Bij het opwekken van energie met fossiele brandstoffen komen schadelijke stoffen vrij. Grijze energie is dus slechter voor het milieu dan groene energie die wordt opgewekt op een duurzame manier.

 

Energie die wordt opgewekt met kernenergie valt ook onder de grijze energie, er komen geen milieubelastende gassen vrij, maar er is wel sprake van schadelijk afval.

 

Veel mensen willen zelf kiezen of ze grijze energie gebruiken of groene energie. Op het stroometiket staat precies aangegeven welke bronnen je energieleverancier gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

 

Na 1 mei krijg je van je energieleverancier dit stroometiket of bij de jaarafrekening. Ongeveer 64% van de Nederlandse consumenten heeft een contract voor groene stroom.

 

De beste mobiele airco’s met verwarming vind je op een reviewsite zodat je een energiezuinige mobiele airco kunt vinden online.

 

 

Energiebelasting op energieverbruik

De energierekening bestaat voor een aanzienlijk deel uit overheidsheffingen. Zo betaal je energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Daarbij 21% BTW over alle leveringskosten, netbeheerkosten en over de overheidheffingen.

Men heeft berekend dat ongeveer 45% van de energierekening bestaat uit belastingen. Bijna elk jaar nemen deze kosten toe. Voor 2019 wordt er geschat dat 46.7% van je nota bestaat uit belastingen.

Milieuvriendelijkheid

Energieverbruik kan leiden tot het opraken van fossiele brandstoffen, uitstoot van schadelijke gassen en verzuring. De overheid heeft daarom besloten om er belasting over te heffen, als doel dat mensen zuiniger omgaan met energie. De belasting wordt gebruikt om te investeren in duurzame bronnen en een deel wordt gebruikt om terug te sluizen naar de betalende verbruiker.

Ieder huishouden heeft een bepaalde hoeveelheid gas en elektriciteit nodig om te leven. Over dit deel hoef je geen belasting te betalen.

De energiebelasting wordt daarom verminderd met een vast bedrag per aansluiting. Je elektriciteitsleverancier betaalt de korting door middel van een aftrekpost op je nota. Je krijgt deze korting als iemand woont of werkt op het adres waarvoor je energie aanvraagt en daadwerkelijk verbruikt.

Wat zijn meetbedrijven en wat doen zij?

Een meetbedrijf houdt zich bezig met het opnemen van energiemeters. In veel gevallen onderhouden, verkopen, verhuren en installeren zij gas en elektriciteitsmeters. Een meetbedrijf moet een certificaat bezitten om dit te mogen doen.

Je betaalt voor het gebruik en het beheer van je energiemeter, evenals voor de toegang tot de meetgegevens. Dit houdt in dat je netbeheerder de gegevens doorgeeft aan je energieleverancier. Met deze gegevens kan je energieleverancier je nota opmaken. Het tarief voor traditionele meters en slimme meters is het zelfde.

ACM

De Autoriteit Consument & Markt stelt ieder jaar de meettarieven voor elektriciteit en gas vast. Heb je een slimme meter dan krijg je elke twee maanden een overzicht van de kosten. Als je twijfelt over je meter of deze wel correct werkt kun je contact opnemen met je netbeheerder. Hierbij zijn twee mogelijke uitkomsten:

  • De meter geeft onterecht te veel verbruik aan. De eigenaar van de meter moet deze repareren of vervangen. Ook de kosten van de ijking betaalt de eigenaar. Het energiebedrijf moet controleren of je te veel hebt betaald afgelopen periode, in dat geval zal je geld terug krijgen.
  • Als de meter in orde is betaal je zelf voor de ijking. De netbeheerder bepaald hoeveel je moet betalen. Een speciaal bedrijf ziet toe op de ijking van je meter.