Goedkope energieleverancier

Weinig betalen voor je energierekening wil natuurlijk iedereen, maar wat voor de een goedkope energieleverancier is pakt voor de ander heel anders uit. Wat bepaalt dan of een energieleverancier goedkoop is of juist duur.

Ook dat heeft verschillende oorzaken, ten eerste de locatie waar je woont en ook de samenstelling van je gezin maakt een groot deel uit van de kosten. Op deze pagina gaan we je precies uitleggen waar je op moet letten om tot de goedkoopste energieleverancier te komen. Wat zijn de addertjes onder het gras of misschien zijn die er niet?

Gas en elektra vergelijken

Om tot een goedkope energieleverancier te komen moet je om te beginnen de prijzen van gas en elektra vergelijken.

Maar hoe ga je te werk om dat te doen, alles zelf uitzoeken en vergelijken met elkaar is bijna niet te doen. Tenzij je te veel tijd hebt dan is het misschien een optie.

Met een energievergelijker heb je een goed overzicht welke energieleverancier voor jou de voordeligste is. Met behulp van een aantal gegevens invullen heb je een goed en helder beeld.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Welke factoren bepalen of een energieleverancier goedkoop is

Afhankelijk van je persoonlijke situatie hebben we de belangrijkste punten op een rijtje gezet welke bepalen of een energieleverancier voordelig is:

De tarieven die energieleveranciers voor je verbruik wisselen regelmatig. De veranderingen op de olie en gasmarkt dwingen leveranciers hun prijzen aan te passen. Voor nieuwe klanten zijn er vaak actieprijzen, een bepaalde periode heb je dan een voordeliger tarief.

Door de grote concurrentie moeten de leveranciers kortingen geven om klanten binnen te halen, vooral welkomstkortingen zijn erg in trek.

Door een hoge korting kom je aan het eind van het jaar goedkoper uit met je energierekening.

 

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Waar je woont en uit hoeveel personen je gezin bestaat bepaalt in grote mate wat je voor je energie betaalt. Netwerkkosten verschillen per regio. Woon je met 5 personen in een vrijstaand huis dan is het niet vreemd dat je meer betaalt dan iemand die alleen woont in een appartement. Ook de tarieven voor veel of weinig gebruik verschilt bij de leveranciers.

De persoonlijke wensen bepalen ook een deel, wil je duurzame energie of wil je gebruik maken van grijze energie. Ga je voor een jaarcontract of wil je meerdere jaren de zekerheid hebben van een vaste energieprijs? Variabele of liever vaste tarieven? Allemaal persoonlijke wensen die de prijs uiteindelijk bepalen van je energierekening.

Veel gestelde vragen over energie 

Hoe vaak is het mogelijk om van energieleverancier te veranderen?

In principe is het altijd mogelijk om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Je moet alleen wel bewust zijn van je huidige contract. Is je contract nog maanden geldig dan is het niet verstandig om over te stappen vanwege een mogelijke opzegboete. Is je contract vrij opzegbaar dan kun je direct overstappen, wel heb je een opzegtermijn van 30 dagen.

Wanneer is het juiste moment om over te stappen? Je kunt overstappen met behulp van een energievergelijker als je contract niet verder loopt dan 2 maanden in de toekomst. Binnen deze termijn zal je nooit vroegtijdig overgenomen worden.

Als de einddatum van je contract verder ligt dan twee maanden is het raadzaam te wachten met overstappen naar een goedkope energieleverancier. Anders loop je de kans een boete te krijgen voor contractbreuk en loop je een hoge welkomstpremie mis.

De boete wordt heel vaak niet vergoed door je nieuwe energieleverancier. Bij een variabel contract kun je ieder moment overstappen.

 

Is er al gas en stroom in mijn nieuwe woning?

Er is altijd stroom en gas aanwezig in een woning. Ook wanneer je geen energie hebt aangevraagd. De netwerkbeheerder blijft leveren tot er een nieuwe, goedkope energieleverancier is aangemeld.

Natuurlijk moet je niet te lang wachten met het vinden van een energieleverancier anders word je alsnog afgesloten.

Waarom is mijn maandbedrag hoger?

Een energievergelijker laat je op jaarbasis zien wat de kosten zijn. Hier is rekening gehouden met je exacte verbruik wat je hebt opgegeven en de welkomstpremie die je retour krijgt aan het einde van het jaar.

Het historisch verbruik kan altijd hoger zijn dan wat jij hebt opgegeven aan verbruik, de leverancier kijkt altijd naar het historisch verbruik in je woning. Dit kan afwijken van het verbruik wat je hebt ingevuld.

De beste energiedeal kiezen

Variabele tarieven zijn tarieven die 2 keer per jaar worden vastgesteld door de energieleverancier. Bij een wijziging kunnen de prijzen zowel omhoog als omlaag gaan. We raden dan ook aan om voor zekerheid te kiezen voor een contract met vaste tarieven.

Alle prijzen die worden vermeld bij een energievergelijker zijn totaalprijzen per jaar.

De prijzen zijn inclusief leveringskosten, netwerkkosten, btw, meterhuur en transportkosten.

De daadwerkelijk gemaakt kosten worden verrekend met de betaalde maandtermijnen.

De verschillen tussen een enkele en een dubbele meter zijn tegenwoordig niet groot meer. Daarom zijn dubbele tarieven niet voordeliger dan een enkel tarief.

Gebruik je in de nacht en het weekend veel energie dan kan het voordeliger voor je zijn.

Informeer wel om welke tijden het nachttarief geldt. In de verschillende regio’s worden andere tijden aangehouden.

Wil je overstappen van energieleverancier doe dit dan altijd via een energievergelijker. Meld je aan via het energiebedrijf zelf dan betaal je waarschijnlijk veel meer voor je energie en gas op maandbasis.

Ook heb je de kans dat je mooie welkomstkortingen misloopt die je wel krijgt bij een vergelijker. In veel gevallen geeft een vergelijker je altijd mooie kortingen. Stap je niet over van energieleverancier en is je contract afgelopen dan wordt deze automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven.

Daarom is het raadzaam om altijd in de gaten te houden wanneer je contract afloopt, dan kun je overstappen en gebruik maken van nog lagere tarieven en een welkomstkorting. Het is zelfs mogelijk om ieder jaar over te stappen van energieleverancier om zo te profiteren van een welkomstkorting.

Op deze manier betaal je elk jaar minder maandlasten voor je energie en gas. We raden dan ook aan om ieder jaar energieprijzen te vergelijken en indien nodig over te stappen van energielieverancier.